[mythtv-users] [ICH/i8x0 | Problems getting SPDIF Out Working -Help!]

Dan wolf mboverload at gmail.com
Thu Dec 30 22:13:48 UTC 2004


Sure you cleaned the port?  From what I have just seen, they can get
dirty and dont want to work right.


On Wed, 29 Dec 2004 10:54:09 +1030, Michael Cheshire (Mailing Lists)
<michael-mlists at cheshire.id.au> wrote:
> Doesn't seem to work for me.
> 
> Note that I'm talking about mythmusic here NOT mythtv. My TV sound comes out
> via my PVR-350.
> 
> I cant get mythmusic to accept anything ALSA!!
> 
> /dev/adsp works OK, but it will only play 48khz files. all my mp3s are
> 44.1k.
> 
> I was under the impression that /dev/adsp was supposed to convert the
> bitrate if required.
> 
> DOH!
> ----- Original Message -----
> From: "Bryan Brannigan" <bryan.brannigan at gmail.com >
> To: "Michael Cheshire (Mailing Lists)" <michael-mlists at cheshire.id.au >
> Cc: "Discussion about mythtv" <mythtv-users at mythtv.org >
> Sent: Wednesday, December 29, 2004 10:32 AM
> Subject: Re: [mythtv-users] [ICH/i8x0 | Problems getting SPDIF Out
> Working -Help!]
> 
> > ALSA:hw:0,4
> >
> >
> > On Wed, 29 Dec 2004 10:07:46 +1030, Michael Cheshire (Mailing Lists)
> > <michael-mlists at cheshire.id.au > wrote:
> >> So you put hw:0,0 in the device field in mythmusic?
> >>
> >> ----- Original Message -----
> >> From: "Bryan Brannigan" <bryan.brannigan at gmail.com >
> >> To: "Michael Cheshire (Mailing Lists)" <michael-mlists at cheshire.id.au >
> >> Cc: "Discussion about mythtv" <mythtv-users at mythtv.org >
> >> Sent: Wednesday, December 29, 2004 1:29 AM
> >> Subject: Re: [mythtv-users] [ICH/i8x0 | Problems getting SPDIF Out
> >> Working -Help!]
> >>
> >> > hw:0,0 and hw:0,4 - both seem to work with the same results.
> >> >
> >> >
> >> > On Tue, 28 Dec 2004 16:22:31 +1030, Michael Cheshire (Mailing Lists)
> >> > <michael-mlists at cheshire.id.au > wrote:
> >> >> What output device did you use?? ALSA:digital?
> >> >> ----- Original Message -----
> >> >> From: "Bryan Brannigan" <bryan.brannigan at gmail.com >
> >> >> To: "Discussion about mythtv" <mythtv-users at mythtv.org >
> >> >> Sent: Tuesday, December 28, 2004 1:28 PM
> >> >> Subject: Re: [mythtv-users] [ICH/i8x0 | Problems getting SPDIF Out
> >> >> Working -Help!]
> >> >>
> >> >> >I had to turn "IEC958 Playback" all the way down to zero to get it to
> >> >> > play anything Myth related.. using alsamixer.
> >> >> >
> >> >> >
> >> >> > On Tue, 28 Dec 2004 12:55:35 +1030, Michael Cheshire (Mailing Lists)
> >> >> > <michael-mlists at cheshire.id.au > wrote:
> >> >> >> Howdy,
> >> >> >>
> >> >> >> I am wondering if anybody can point me in the right direction to
> >> >> >> help
> >> >> >> me
> >> >> >> get
> >> >> >> my digital out working properly.
> >> >> >>
> >> >> >> I have trawled websites and mailing lists for info in asound.conf's
> >> >> >> etc
> >> >> >> etc
> >> >> >> and have played with this for a fair while.
> >> >> >>
> >> >> >> I am running Fedora Core 2 with kernel 2.6.9-1.6_FC2, along with
> >> >> >> mythtv
> >> >> >> and
> >> >> >> its associated bits installed from rpm from atrpms.net.
> >> >> >>
> >> >> >> My system is an Open XCube, which has an intel ICH (i8x0) sound
> >> >> >> card
> >> >> >> with
> >> >> >> optical digital out.
> >> >> >>
> >> >> >> If I use the asound.conf found here
> >> >> >> http://www.mythtv.info/moin.cgi/DigitalSoundHowTo , subsituting
> >> >> >> hw:0,2
> >> >> >> for
> >> >> >> hw:0,4 becuase my digital out appears to be on device 4 :
> >> >> >>
> >> >> >> [root at mythtv root]# aplay -l
> >> >> >> **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
> >> >> >> card 0: ICH5 [Intel ICH5], device 0: Intel ICH [Intel ICH5]
> >> >> >>  Subdevices: 1/1
> >> >> >>  Subdevice #0: subdevice #0
> >> >> >> card 0: ICH5 [Intel ICH5], device 4: Intel ICH - IEC958 [Intel
> >> >> >> ICH5 -
> >> >> >> IEC958]
> >> >> >>  Subdevices: 1/1
> >> >> >>  Subdevice #0: subdevice #0
> >> >> >> [root at mythtv root]#
> >> >> >>
> >> >> >> Now this is where it gets a little wierd : If I attempt to play
> >> >> >> anything
> >> >> >> back through plug:digital, I get nothing out the optical out at
> >> >> >> all.
> >> >> >>
> >> >> >> I created a stereo 48000hz file and tried using aplay to play
> >> >> >> directly
> >> >> >> to
> >> >> >> hw:0,4 :
> >> >> >>
> >> >> >> #aplay -D hw:0,4 /video/music/test.wav
> >> >> >>
> >> >> >> I get nothing.
> >> >> >>
> >> >> >> Just for the heck of it, I tried
> >> >> >>
> >> >> >> #aplay -D hw:0,0 /video/music/test.wav
> >> >> >>
> >> >> >> and SOUND STARTED PLAYING THROUGH MY DIGITAL OUT???
> >> >> >>
> >> >> >> Interestingly  :
> >> >> >>
> >> >> >> #aplay -D analog /video/music/test.wav
> >> >> >>
> >> >> >> Works fine through my digital output also ???
> >> >> >>
> >> >> >> But it wont play anything except 48000hz stereo files so I'm
> >> >> >> assuming
> >> >> >> something is broken or not working with dmix here.
> >> >> >>
> >> >> >> Does anyone know if there is there some default Fedora Core 2 stuff
> >> >> >> that
> >> >> >> I
> >> >> >> should be aware of in regards to all of this?
> >> >> >>
> >> >> >> I basically want to use my digital out for playing music through
> >> >> >> Mythmusic
> >> >> >> so I need to get the dmix plugin working so it will upsample from
> >> >> >> 44100hz
> >> >> >> mp3s.
> >> >> >>
> >> >> >> Hopefully someone can suggest something to try here?
> >> >> >>
> >> >> >> Thanks!
> >> >> >>
> >> >> >> Michael.
> >> >> >>
> >> >> >> _______________________________________________
> >> >> >> mythtv-users mailing list
> >> >> >> mythtv-users at mythtv.org 
> >> >> >> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users
> >> >> >>
> >> >> >
> >> >>
> >> >> --------------------------------------------------------------------------------
> >> >>
> >> >> _______________________________________________
> >> >> mythtv-users mailing list
> >> >> mythtv-users at mythtv.org 
> >> >> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users
> >> >>
> >> >>
> >> >
> >>
> >>
> >
> 
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org 
> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users
> 


-- 
------------------------------------------------
I have one Gmail invite left, email me to grab it!


More information about the mythtv-users mailing list