[mythtv-users] Help With xorg.conf and S-Video Setup

Aaron Stewart acs at hourglassone.com
Wed Jun 8 01:24:39 UTC 2005


Can you play a video (any ol' one will do) in mplayer or xine?

Check to see if myth has XVMC enabled.. try toggling it on and/or off
and see if that works.

If that's the case, check your video drivers.. something is probably
fishy there.

-=A

Drew Tomlinson wrote:

> I've built my first Myth box using 0.18.1 and a Gentoo 2.6.11 kernel. 
> Everything was working OK while connected to a regular 4:3 VGA monitor
> running 1024x768 res.  Liking what I saw, I decided to move the system
> to my 38" RCA HDTV.
>
> I have a GeForce2 card.  I'm using the S-Video out to one of the video
> inputs on my TV.  Using a plain vanilla config (posted below), I get a
> picture that is fuzzy but readable.  However after starting
> mythfrontend, anytime I attempt to watch either live tv or a
> recording, the interface appears to just "lock up".  The machine still
> responds via ssh connections from another computer but X and icewm are
> frozen.  Only a "kill" will free it.
>
> I have Googled for 2 days now but am no closer to understanding what I
> need to do to get things going.  Does it make sense that X would
> "hose" just by switching to SVideo?  Also, where can I begin to
> understand what options I need in my xorg.conf file to clear up the
> picture and stabilize X?  I know SVideo will never be as clear as VGA,
> but I expect it to be at least as clear as the SVideo that comes out
> of my DirecTV box.  Is that a reasonable expectation?
>
> Thanks,
>
> Drew
>
> ***Begin xorg.conf***
> Section "ServerLayout"
>        Identifier     "X.org Configured"
>        Screen      0  "Screen0" 0 0
>        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
>        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
> EndSection
>
> Section "Files"
>        RgbPath      "/usr/lib/X11/rgb"
>        ModulePath   "/usr/lib/modules"
>        FontPath     "/usr/share/fonts/misc/"
>        FontPath     "/usr/share/fonts/TTF/"
>        FontPath     "/usr/share/fonts/Type1/"
>        FontPath     "/usr/share/fonts/CID/"
>        FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi/"
>        FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi/"
> EndSection
>
> Section "Module"
>        Load  "extmod"
> # Comment out dri per http://www.gentoo.org/doc/en/nvidia-guide.xml
> # to use nvidia driver
> #       Load  "dri"
>        Load  "dbe"
>        Load  "record"
>        Load  "xtrap"
>        Load  "glx"
>        Load  "type1"
>        Load  "freetype"
> EndSection
>
> Section "InputDevice"
>        Identifier  "Keyboard0"
>        Driver      "kbd"
> EndSection
>
> Section "InputDevice"
>        Identifier  "Mouse0"
>        Driver      "mouse"
>        Option      "Protocol" "IMPS/2"
>        Option      "Device" "/dev/input/mouse0"
>        Option      "ZAxisMapping" "4 5"
> EndSection
>
> Section "Monitor"
>        #DisplaySize      340   250     # mm
>        Identifier   "Monitor0"
>        VendorName   "TV"
>        ModelName    "S-Video"
> EndSection
>
> Section "Device"
>        Identifier  "Card0"
>        Driver      "nvidia"
>        VendorName  "nVidia Corporation"
>        BoardName   "NV11 [GeForce2 MX/MX 400]"
>        Option      "RenderAccel" "1"
> EndSection
>
> Section "Screen"
>        Identifier "Screen0"
>        Device     "Card0"
>        Monitor    "Monitor0"
>        Option      "TVStandard" "NTSC-M"
>        DefaultDepth 24
> EndSection
>



More information about the mythtv-users mailing list