[mythtv-users] Aspect ratio

Nick Morrott knowledgejunkie at gmail.com
Mon Apr 2 16:05:51 UTC 2007


On 02/04/07, Rich West <Rich.West at wesmo.com> wrote:
> I'm having trouble getting this 'right', and was hoping that someone
> might be able to point me in the right direction...
>
> On one of our mythtv boxes (I have not tested against the other), the
> internal MythTV video player tends to hiccup or skip when playing the
> video off of the network drives (this has become more apparent with the
> later fixes releases from atrpms) almost as if it were having buffering
> problems (others on the list have reported "me too" type of problems).
> So, I thought I would try out using another player when displaying a DVD
> Video (ISO), like mplayer and xine, to see if I could make it 'just work'.
>
> I picked a real 16:9 aspect movie (one that identified itself as 1.78:1,
> which works out to be 16:9) and tested with that.  But, oddly, I hit
> another issue... the aspect display didn't seem right.  In this
> instance, the picture should happily fill the screen with no black bars
> at the top and bottom of the screen, but I'm seeing a heavily
> letterbox'ed image with large bars at the top and bottom of the screen.
>
> Interestingly enough, mplayer was the first one to give me an indication
> that, perhaps, I have something set wrong within X.  Now, I am no
> mplayer guru, but could this an indication of a missing mplayer option
> or an incorrect X setup for DVD playback?

If you're missing a suitable DisplaySize setting in your X config,
read http://www.mythtv.org/wiki/index.php/Display_Size for more info.

Nick
-- 
MythTV Official wiki:
http://mythtv.org/wiki/
MythTV users list archive:
http://www.gossamer-threads.com/lists/mythtv/users

"An investment in knowledge always pays the best interest." - Benjamin Franklin


More information about the mythtv-users mailing list