[mythtv-users] Slighlty OT: separate logins on nvidia cards [LONG]

Yan Seiner yan at seiner.com
Mon Jan 15 00:00:27 UTC 2007


OK, this is slightly OT, but I think the level of nvidia expertise is 
high on this list so I am hoping someone will have the answer.  I want 
to set up multi-user sessions with Myth being on one screen, and two 
user logins on two other screens.

I've been following the excellent but dated HOWTO here: 
<http://linuxgazette.net/124/smith.html>

I am running Debian Testing.

My setup:

display 0: AGP - Nvidia FX5200 - MythTV
display 1: PCI - ATI Rage 128 - Jason's login
display 2: PCI - Nvidia Quadra - Akari's login

My goal:

A separate user login on each card. To this end, I have configured three 
server <http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=84268#> layouts.

The problem is that the nvidia driver is 'greedy' - it seems to want to 
run *all* of the nvidia cards, in a Twinview session. I don't want this, 
I want each card to be a completely separate X login session.

I am attaching my xorg.conf and an excerpt from the log files from the 
most recent bootup. You can see that the nvidia driver first initializes 
one of the nvidia cards, then the other. I don't want two screens with 
the same virtual framebuffer; I want a gdm login on each screen.

How do I go about setting up a separate login on each card?  I would 
appreciate any advice or comments.  I'm pretty much out of ideas at this 
point.

Thanks,

--Yan




Section "ServerLayout"
Identifier "Jason"
screen 0 "Jason"
Option "SingleCard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Akari"
Screen 0 "Akari" 0 0
Option "SingleCard"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Myth"
Screen 0 "Myth" 0 0
InputDevice "MouseNull" "CorePointer"
InputDevice "KeyboardNull" "CoreKeyboard"
Option "SingleCard"
Option "AllowMouseOpenFail" "true"
EndSection

Section "Files"
RgbPath "/etc/X11/rgb"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/ X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
Load "extmod"
Load "dbe"
Load "dri"
Load "glx"
Load "record"
Load "xtrap"
Load "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard1"
Option "Device" "/dev/input/event2
Driver "evdev"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Option "Device" "/dev/input/event0"
# Option "XkbModel" "jp106"
# Option "XkbLayout" "jp"
Driver "evdev"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "KeyboardNull"
Driver "void"
EndSection


Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/input/mouse0"
Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/input/mouse1"
Option "ZAxixMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "MouseNull"
Driver "void"
Option "Protocol" "auto"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Viewsonic"
VendorName "ViewSonic"
ModelName "17GA"
# HorizSync 25 - 45
# VertRefresh 50 - 76
# Modeline "1024x768" 75 1024 1048 1184 1328 768 771 777 806 -hsync -vsync
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Optiquest"
VendorName "Optiquest"
ModelName "19"
HorizSync 25 - 45
VertRefresh 50 - 76
Modeline "1024x768" 75 1024 1048 1184 1328 768 771 777 806 -hsync -vsync
Modeline "1152x864" 108 1152 1216 1344 1600 864 865 868 900 +hsync +vsync
Modeline "1280x1024" 135 1280 1296 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync 
+vsync
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "tv"
HorizSync 30-50
VertRefresh 60
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Jason"
Device "ati"
Monitor "Viewsonic"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1152x864"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Akari"
Device "quadra"
Monitor "optiquest"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1152x864"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Myth"
Device "nvidia"
Monitor "tv"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1024x768"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Device"
Identifier "ati"
Driver "r128"
#VideoRam 4096
#Option "Noint10" "true"
VendorName "ATI Technologies Inc"
BoardName "Rage 128 RE/SG"
BusID "PCI:0:09:0"
EndSection

Section "Device"
Identifier "quadra"
Driver "nvidia"
Option "Noint10" "true"
Option "Twinview" "false"
VendorName "nVidia Corporation"
BoardName "NV34GL [Quadro NVS 280 PCI]"
Screen 0
BusID "PCI:0:12:0"
EndSection

Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option "SWcursor" # [<bool>]
#Option "HWcursor" # [<bool>]
#Option "NoAccel" # [<bool>]
#Option "ShadowFB" # [<bool>]
#Option "UseFBDev" # [<bool>]
#Option "Rotate" # [<str>]
#Option "VideoKey" # <i>
#Option "FlatPanel" # [<bool>]
#Option "FPDither" # [<bool>]
#Option "CrtcNumber" # <i>
#Option "FPScale" # [<bool>]
#Option "FPTweak" # <i>
Option "Twinview" "false"
Screen 0
Option "Noint10" "true"
Identifier "nvidia"
Driver "nvidia"
VendorName "nVidia Corporation"
BoardName "NV34 [GeForce FX 5200]"
BusID "PCI:01:0:0"
Option "ConnectedMonitor" "TV"
EndSection



(--) PCI <http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=84268#>: 
(1:0:0) nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200 
<http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=84268#>] rev 161, Mem 
@ 0xe5000000/24, 0xc0000000/28

(II) LoadModule: "nvidia"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
compiled for 4.0.2, module version = 1.0.9629
Module class: X.Org Video Driver
(II) LoadModule: "void"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/void_drv.so
(II) Module void: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.1.1, module version = 1.1.0
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 0.6
(II) NVIDIA dlloader X Driver 1.0-9629 Wed Nov 1 19:31:54 PST 2006
(II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
(II) Primary Device is: ISA
(--) Chipset NVIDIA GPU found

(II) Setting vga for screen 0.
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Option "ConnectedMonitor" "TV"
(**) NVIDIA(0): Option "TwinView" "false"
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(**) NVIDIA(0): ConnectedMonitor string: "TV"
(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce 
<http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=84268#> FX 5200 at 
PCI:1:0:0 (GPU-0)
(--) NVIDIA(0): Memory: 131072 kBytes
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 04.34.20.27.06
(II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 8X
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(--) NVIDIA(0): Connected display device 
<http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=84268#>(s) on GeForce 
FX 5200 at PCI:1:0:0:
(--) NVIDIA(0): NVIDIA TV Encoder (TV-0)
(--) NVIDIA(0): NVIDIA TV Encoder (TV-0): 350.0 MHz maximum pixel clock
(--) NVIDIA(0): TV encoder: NVIDIA
(II) NVIDIA(0): Assigned Display Device: TV-0
(II) NVIDIA(0): Validated modes:
(II) NVIDIA(0): "1024x768"
(II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1024 x 768
(II) Loading sub module "int10"
(II) LoadModule: "int10"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
(II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(**) NVIDIA(0): Option "NoINT10" "true"
(EE) NVIDIA(0): Unable to initialize the X Int10 module; the console may not
(EE) NVIDIA(0): be restored correctly on your TV.
(==) NVIDIA(0): DPI set to (75, 75); computed from built-in default

***********************************
**** Why does it grab the second card as well?
**** I told it 'single card' and a PCI ID, yet it grabs
**** the other card as well!
****
**** How do I keep it from doing that???????
***********************************

(II) NVIDIA(GPU-1): NVIDIA GPU Quadro NVS 55/280 PCI at PCI:0:12:0 (GPU-1)
(--) NVIDIA(GPU-1): Memory: 65536 kBytes
(--) NVIDIA(GPU-1): VideoBIOS: 04.34.20.87.20
(--) NVIDIA(GPU-1): Interlaced video modes are supported on this GPU
(--) NVIDIA(GPU-1): Connected display device(s) on Quadro NVS 55/280 PCI at
(--) NVIDIA(GPU-1): PCI:0:12:0:
(--) NVIDIA(GPU-1): Optiquest (CRT-0)
(--) NVIDIA(GPU-1): Optiquest (CRT-0): 350.0 MHz maximum pixel clock


More information about the mythtv-users mailing list