[mythtv-users] Mytharchive DVD creation: sound loss part-way through a recording

Barry Williams bazzawill at gmail.com
Tue Dec 22 02:51:15 UTC 2009


On Tue, Nov 10, 2009 at 10:59 AM, John Pilkington <J.Pilk at tesco.net> wrote:
> Gavin Peters wrote:
>>
>> On Mon, Oct 26, 2009 at 09:56:13PM +0000, John Pilkington wrote:
>>>
>>> I routinely archive DVB recordings to DVD.  Under 0.21-fixes recently
>>>  this rarely failed, but during the past week, under 0.22 fixes, the  sound
>>> on two films has vanished part-way through the conversion.  The  original
>>> recordings played well. Here are short sections of the 516KB  mythburn.log
>>>
>>
>> John,
>>
>> Did you ever find out what was causing your DVD archiving trauma?  If you
>> solved it I'm
>> interested to hear how.
>>
>> - Gavin
>
> I haven't found any cause, or a cure yet, although ProjectX has been
> recommended.  I remember one instance with 0.21 and hope there weren't more
> that I haven't noticed yet because I haven't played the DVDs; with 0.22 it's
> happening too often for comfort.  A few of the instances could perhaps be
> due to interference, with a brief AV disturbance, but on the DVD the audio
> loss is permanent.
>
> The main problem seems to be an inability to recover from a single instance
> of 'wrong audio frame size'.  Mythreplex reports that it happens, and mplex
> reports that 'data follows the last recognised audio frame - bad stream?'
> but no effective remedial action is taken - whereas  the player apparently
> takes it in its stride.  Action as early as possible in the chain would be
> best.  The bad sections pass through both mythtranscode and mencoder, as I
> currently use them, without comment or correction.  I stopped re-encoding
> from mp2 to ac3 several months ago, because it seemed pointless, but I
> suppose that that might have sidestepped some other code.
>
> I've made DVDs from a few of the affected recordings by editing out the bad
> section - usually about 3 seconds seems enough - using 'mythfrontend -v
> audio' to find first the end, and then the start, of the glitch after noting
> when the sound vanishes from the DVD, but this is *very* cumbersome.
>
> John P
>
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users
>

I have the same problem and projectX does appear to resolve it quickly
and easily would it be possible to integrate projectX into mytharchive
or reimpliment what ever it is doing to repair the video.
Barry


More information about the mythtv-users mailing list