[mythtv-users] 5.1 wrong speaker problem - SOLVED

Steve Harrington steve at the-harringtons.org
Fri Feb 18 01:23:12 UTC 2011


On Wed, Jan 26, 2011 at 9:54 AM, Ken Bass <kbass at kenbass.com> wrote:
> On 1/26/2011 1:37 AM, Ken Bass wrote:
>>
>> Just upgraded to 0.24-fixes from 0.23. I have some recordings that are in
>> 5.1. If I recall, I think for me using 0.23, I only ever got stereo, even on
>> 5.1 material, so this 5.1 stuff is a new feature for me.
>>
>> My frontend sound output is set to ALSA:hdmi:CARD=NVidia,DEV=0 (its an
>> ION)
>>
>> When I playback a 5.1 program, the center channel seems to be going to the
>> REAR left. How can this happen?
>> Shouldn't the sound be sent unmolested directly to my audio receiver and
>> it would decodes it there?
>> These recordings were make using a HD-PVR ( w/ SPDIF )
>
> This is an ALSA bug. The NVIDIA MCP79/7A HDMI hardware has incorrect
> channel mapping.
>
> The Center channel and LFE was swapped with the Rear Left and Rear Right.
>
> The workaround is to add the following to the asound.conf
>
>  pcm.!hdmi {
>     type             route
>     slave.pcm
> "cards.HDA-Intel.pcm.hdmi.0:CARD=NVidia,AES0=0x4,AES1=0x82,AES2=0x0,AES3=0x2"
>     ttable.0.0 1
>     ttable.1.1 1
>     ttable.2.4 1
>     ttable.3.5 1
>     ttable.4.2 1
>     ttable.5.3 1
>     ttable.6.6 1
>     ttable.7.7 1
>  }
>
> See: http://www.spinics.net/lists/alsa-devel/msg39694.html
>
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users
>

I've tried this on my 7.1 setup and the front R/L sound seems to come
from the middle R/L speakers.  I created /etc/asound.conf in my
Mythbuntu 10.10 (Myth 0.24). Is this applicable to a 7.1 setup or is
this only relevant to a 5.1 setup?  This is on a Zotac ION / Onkyo amp
if it makes any difference.

Thanks!


More information about the mythtv-users mailing list