From MythTV Official Wiki
Jump to: navigation, search

My name is Scott and I am a former Linux system admin at IBM and current storage-geek at NetApp. I've long been interested in Home Theater and currently use MythTV for handling all my HDTV content.

My Combo FE/BE Hardware

  • ASUS P5B motherboard (LG775 socket and Intel P965 chipset)
  • Intel Core2Duo 6600 CPU
  • 1GB of DDR2 800
  • SATA Liteon SHC-52S7K DVD 16x + CD-RW 52x32x52
  • HD Homerun with Linksys 5 port GigE switch
  • Dvico Fusion HDTV5 RT Gold
  • GeForce 7600 GT fanless
  • Onboard Intel HDA audio


  • Gentoo Base 1.12.9
  • Kernel (or whatever is current stable)
  • MythTV Fixes Branch 0.20.2 + SVN

Display and X config

I'm using a Panasonic PT-AE500U LCD projector (1280x720@60Hz native) hooked to an nVidia GeForce 7600 GT via DVI. Relevant sections of my xorg.conf looks like this:

Section "Extensions"
        Option  "Composite" "Disable"

Section "Monitor"
        Identifier   "Projector"
        VendorName   "Panasonic"
        ModelName    "PT-500U"
        ModeLine "ATSC-720-60p" 74.25 1280 1320 1376 1650 720 722 728 750

Section "ServerFlags"
        Option "StandbyTime"  "0"
        Option "SuspendTime"  "0"
        Option "OffTime"      "0"
        Option "DPMS"         "off"

Section "Device"
        Identifier  "Card0"
        Driver      "nvidia"
        VendorName  "nVidia Corporation"
        BoardName   "7600 GT"
        BusID       "PCI:1:0:0"
        Option      "DPI"                 "100 x 100"
        Option      "NoLogo"              "true"
        Option      "RenderAccel"         "true"
        Option      "UseEDID"             "true"
        Option      "ModeValidation"      "NoVertRefreshCheck, AllowNon60HzDFPModes"
        Option      "ExactModeTimingsDVI" "true"
        Option      "UseEvents"           "true"

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Projector"
        DefaultDepth 24
        SubSection "Display"
                Depth     24
                Modes     "ATSC-720-60p"

Problems with my config

The Fusion HDTV5 adapter doesn't seem to work well with my hardware. I see frequent pci_abort messages in /var/log/messages that result in small glitches during recording. This is apparently due to lost interrupts on the PCI bus. The problem occurs in any PCI slot on this motherboard. Underclocking the RAM and setting the PCI Bus Latency to 32 in BIOS seems to help but not eliminate the problem.