ATI TV-Wonder VE

From MythTV Official Wiki
Revision as of 14:48, 13 March 2006 by Madragoran (talk | contribs)

Jump to: navigation, search

ATI TV WONDER VE

AKA: is the hardware known by other names?

Vendors Website: http://www.ati.com/products/tvwonderve/index.html

Support Status: Works with Myth, however the card has no MPEG encoder so watching/recording TV will be CPU intensive.

Driver: bttv driver http://linux.bytesex.org/v4l2/bttv.html

Description

Single-tuner TV card. Unlike the TV Wonder, the VE does not support btaudio.

Issues and Problems

Nothing yet ..

Associated Software

Nothing yet ...

Installation guides

Nothing yet ...

FAQs

Nothing yet ...

User Experiences

If you have this card, speak up! This is a good place to note your experiences - ease of install, what you like, what's not to like, etc.

TV Card: ATI TV Wonder VE MK2 (tvwonder mk2) on Gentoo Linux

Installing mythtv on Gentoo itself so far has been a breeze. However, when I got myth tv running and recongizing my card and cable provider, I could not (and still can't) get the video working. At first I was getting choppy video in black and white with several waves flowing through the picture. After looking up some bits and pieces I came across this:

[http://freevo.sourceforge.net/cgi-bin/doc/Hardware/bttv http://freevo.sourceforge.net/cgi-bin/doc/Hardware/bttv]

The above goes over the basics of the bttv driver settings necessary to get your card recognized correctly. I noticed I was having the same issue as the author of that page, which was this: though my card was detected successfully, the tuner on my card was *not* detected correctly. The auto-detect found my tuner to be of type 19, which is a PAL Temic tuner. Being that I'm in the U.S. we use NTSC base TV, thus it seems fairly obvious that a PAL tuner was not the correct tuner.

The method for manually identifying your tuner is to look at the top of the metal box attached to the TV card and note the maker and model of the tuner itself. Mine is of a Phillips make, model FI1236 MK2. After checking the tuner table, I found that mine is supposed to be tuner 17. After following the method of manually setting the tuner to 17, I am now finding that I get nothing but blue screen with static lines going through it. Attempting to bring the tv input up in the xawtv utility is also proving futile. I will try to report back if I find any details.

Fixing the video

In order to fix channel offset, poor color, I added the following lines to /etc/modprobe.conf: options bttv card=64 tuner=2

  • It was /etc/modprobe.conf on my system (Arch Linux). May be different for you.